The Origional of the Andes
Alpacafarm Nederland

De alpaca

De alpaca (Vicugna pacos), in de volksmond ook berglama genoemd, is lid van de familie Camelidae (kameelachtigen) uit Zuid-Amerika. Behalve de alpaca bestaan er nog twee soorten lama's, devicuña (Vicugna) en de guanaco (Lama guanicoe). De guanaco is de nauwst nog levende verwant van de gedomesticeerde lama, en mogelijk de wilde voorouder. Alle lamasoorten zijn nauw verwant aan elkaar en de hybrides zijn vruchtbaar.

Dit vriendelijke dier wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Het heeft een schofthoogte van 90 cm. met een lange vacht, dikwijls tot aan de grond reikend.

De alpaca leeft op de hoogvlakten van Bolivia, Chili en vooral Peru, met name de hoogvlakte van het Titicacameer.
 


 

 

 

Alpaca's worden voornamelijk gehouden voor de wol. Door kruising met de vicuña is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen, welke enkel in de wol verschillen. De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken. Het scheren gebeurt jaarlijks. Alleen al door te voelen kunnen Indiaanse vrouwen de wol in minstens vijf verschillende kwaliteitsklassen indelen. De meeste alpaca's worden door de Indianen zelf gehouden, hoewel er ook speciale fokkerijen zijn.

Een Alpaca levert tijdens het leven 20 keer 3 tot 5 kg wol van een superieure kwaliteit. De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleurslagen. Bontgekleurde dieren zijn veel zeldzamer. 

 
De Alpaca is een vriendelijk en intelligent gezelschapsdier dat weinig verzorging vraagt. Goed gras en hooi aangevuld met specifieke voedingssupplementen voor Alpaca’s volstaan. Alpaca’s zijn sociale dieren en worden daarom in groepen (kudde) van minimaal twee dieren gehouden.

De alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

Bron: Wikipedia

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map